Americas Consultation on the Joint General Comment on Children in the Context of International Migration

28 (afternoon)-29 (morning) June 2017, México City

Universidad Iberoamericana

Draft Programme							
28 June 2017 afternoon							
13.00-13.30	Welcome						
(30 min)							
13:30 -	Opening Session: Migrant Children in the Americas						
14:30 (60 min)	Welcoming Remarks:						
(oo min)	 Mr. Jan Jarab, OHCHR Representative of OHCHR in Mexico Ms. Denise González, Director of the Human Rights Program at Universidad Iberoamericana 						
	Overview of the Joint General Comment: Children in the Context of International Migration						
	Mr. Pablo Ceriani, UN Committee on the Protection of the Rights of All Migrant Workers						
	Migrant Children and the International Convention on the Rights of the Child						
	Ms. Mikiko Otani, Member of UN Committee on the Rights of the Child						
	Challenges Faced by Migrant Children in the Americas Speaker						
	International Migration in the Americas Speaker						
	Moderator:						
14:30 - 15:30 (60 min)	Working Session I: Best Interest of the Child & Child Protection						
	Working Group A: Best Interest of the Child: Best Interests Assessment and Best Interest Determination						
	Working Group B: Child Protection, Child Labour and Other Risks Faced by Migrant Children						
15:30-16:00	Break						
16:00 - 17:00 (60 min)	Working Session II: Family Life & Social Integration in Country of Destination						
\/	Working Group C: Right to Family Life: Non-separation and Family Re- unification						

	Working Group D: Social Integration and Access to Social Rights
17:00 -	Plenary Session: Presentation of Working Group Discussions
18:00	
(60 min)	

29 June 2017 morning							
8:30 – 9:30	Working Session III: Right to be Heard & Right to Liberty						
(60 min)	Working Group E: Child Participation in Migration & Asylum Procedures: Due process, Safeguards and Access to Justice						
	Working Group F: Right to Liberty: The Principle of Non-Detention and Alternative Solutions						
9:30- 10:30 (60 min)	Working Session IV: Durable Solutions & International Cooperation						
(co min)	Working Group G: International Cooperation for Protecting Children's Rights in the Context of Migration						
	Working Group H: Durable Solutions						
10:30-11:00	Break						
11:00- 12:00	Plenary Session: Presentation of Working Group Discussions						
12.00 - 13:00	Closing Session: Identification and Confirmation of Key Issues to be Reflected in the JGC Co-chairs: Mr. Pablo Ceriani, UN Committee on the Protection of the Rights						
	 of All Migrant Workers Ms. Mikiko Otani, Member of UN Committee on the Rights of the Child 						
13:00-13:30	Conclusion, Next Steps and Wrap-Up						
	 <u>Co-chairs:</u> Mr. Pablo Ceriani, UN Committee on the Protection of the Rights of All Migrant Workers Ms. Mikiko Otani, Member of UN Committee on the Rights of the Child 						
	Closing Remarks: • Mr. Jan Jarab, OHCHR Representative of OHCHR in Mexico						